Debiteuren

Debiteuren zijn klanten die een schuld hebben bij een ander. Dit kan gaan om personen, bedrijven of instellingen. Jouw debiteuren zijn dus afnemers die jouw factuur nog moeten betalen. Ze hebben tenslotte jouw product of dienst afgenomen en daar krijg jij geld voor. In juridische termen heten debiteuren ook wel schuldenaars.

debiteur

Ik wil mijn debiteuren strakker beheren

Verschil debiteuren en crediteuren

Debiteuren en crediteuren staan lijnrecht tegenover elkaar in de boekhouding. Ze zijn dan ook elkaars tegenovergestelde. Het is belangrijk om het verschil goed te onthouden. Want moet je een factuur nou boeken onder crediteuren of debiteuren? Debiteuren staan aan de linkerkant van een balans, de debetkant.

  • Betekenis debiteur: iemand die nog geld moet betalen.
  • Betekenis crediteur: iemand die nog geld moet ontvangen.

Voor jou persoonlijk betekent dit dus dat debiteuren degenen betreffen van wie jij nog geld krijgt (klanten) en crediteuren degenen aan wie je nog geld dient te betalen (leveranciers).

Debiteurenbeheer is noodzakelijk

Niet betalen komt vaker voor dan je misschien denkt. Nederlandse organisaties schrijven samen jaarlijks miljarden af op debiteuren. Slechts één derde van alle facturen wordt binnen de gestelde betalingstermijn daadwerkelijk betaald. De redenen voor laat of niet betalen zijn uiteenlopend. Soms is het kwade opzet of heeft het te maken met financiële problemen. Ook een administratie die niet op orde is of zakelijke geschillen zijn vaak oorzaken.

Veel bedrijven hebben een aparte debiteurenadministratie, die zich bezighoudt met debiteurenbeheer. Strak debiteurenbeheer is dan ook van levensbelang voor een gezond bedrijf. Zo kun je bij een afgesproken betaaltermijn van 14 dagen bijvoorbeeld niet pas na een maand eens gaan kijken of een factuur daadwerkelijk betaald is. Ook de stappen die je onderneemt om ervoor te zorgen dat de factuur alsnog betaald wordt, vallen onder debiteurenbeheer.

Debiteurenbeheer automatiseren

Het kan een hele tijdrovende klus zijn om je debiteurenadministratie bij te houden. Debitan heeft een volledig geautomatiseerd online debiteuren management systeem ontwikkeld om je gedeeltelijk of geheel te ontzorgen. Onze debiteurenbeheer software helpt je met het structureren en verkorten van de order to cash cyclus, met minder kosten en meer inzicht.

Facturen, herinneringen en aanmaningen worden met onze software automatisch verstuurd. Tevens ontvang je herinneringen wanneer het tijd is om je debiteur te bellen. Zo heb je er zelf bijna geen omkijken meer naar. Meer informatie? Bekijk hier onze verschillende pakketten of neem vrijblijvend contact met ons op.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Je kunt er ook voor kiezen om je debiteurenbeheer volledig uit te besteden. Jouw debiteurenadministratie wordt dan niet alleen geautomatiseerd, maar ook in zijn geheel overgenomen door onze gespecialiseerde debiteurenbeheerders. Wanneer een factuur niet betaald wordt, ondernemen zij actie om ervoor te zorgen dat de betreffende factuur alsnog zo snel mogelijk betaald wordt. Uiteraard gaat dit allemaal op jouw manier. Lees hier meer informatie over het uitbesteden van jouw debiteurenbeheer.


Ik wil meer weten!