Home | Vroegsignalering

Vroegsignalering betaalachterstanden

Je wilt voorkomen dat betalingsachterstanden van je klant oplopen. Niemand heeft daar wat aan tenslotte. Met vroegsignalering kun je voorkomen dat die achterstanden oplopen en misschien wel uitlopen in een schuldsituatie. Met onze oplossing voor vroegsignalering kun je als vastgoedbeheerder betaalachterstanden eenvoudig melden bij de gemeente.

wat doet een debiteurenbeheerder

Vroegsignalering in de praktijk

Sinds 1 januari 2021 is de wetswijziging op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht. Hiermee is de vroegsignalering van schulden op basis van signalen door derden wettelijk een taak van de gemeenten geworden. Wanneer zij signalen krijgen van organisaties als nutsvoorzieningen, verzekeraars of verhuurders, benaderen zij bewoners met betaalachterstanden proactief om hulp aan te bieden. Als vastgoedbeheerder kun je zo dus ook oplopende achterstanden van je huurders melden. Zo verminderen we tegelijkertijd de financiële druk van schuldhulpverlening op de maatschappij.

Visual: VNG

 

Meldingsplicht voor verhuurders

Met ingang van 2021, toen de Wet op de gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht werd, zijn verhuurders wettelijk verplicht om betaalachterstanden van huurders te melden. Het niet betalen van huur kan een signaal zijn van financiële problemen en hoe eerder die opgepakt worden, hoe beter het is natuurlijk. Hiernaast zie je hoe de vroegsignalering werkt en wat jij kunt (en moet) doen. Meer over je rechten en plichten als verhuurder vind je op de website van de NVVK.

 

wat doet een debiteurenbeheerder

Samen met de NVVK

De NVVK is de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening. Kredietbanken, gemeenten en particuliere organisaties voor schuldhulpverlening en bewindvoering zijn lid. De NVVK ondersteunt vroegsignalering met het Landelijk Convenant Vroegsignalering en de openbare community Vroegsignalering. Met de oplossing voor vroegsignalering kun je betaalachterstanden en een vermoeden van financiële problemen laagdrempelig melden bij de betreffende gemeente. Zo help je je klant en voorkom je dat je eigen facturen langdurig onbetaald blijven. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem contact met ons op

Akkoord met de algemene voorwaarden/privacybeleid(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.