SEPA incasso

SEPA Incasso, ook wel Europese Incasso genoemd, is het Europese systeem voor automatische incasso. Hiermee kunnen bedrijven Eurobetalingen incasseren van rekeningen in 36 SEPA landen en geassocieerde gebieden. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een initiatief van de Europese Unie om betalingen binnen de Eurozone makkelijker en goedkoper te maken. Die betalingen zouden net zo makkelijk en goedkoop moeten gaan als binnenlandse betalingen. Met SEPA is er één Europese betaalmarkt.

automatische incasso

Ik wil SEPA Incasso inzetten

Welke landen zijn onderdeel van SEPA?

Hieronder zie je welke landen onderdeel zijn van SEPA. In deze landen kun je gebruikmaken van SEPA Incasso voor al je Eurobetalingen.

Andorra IJsland Polen
België Italië Portugal**
Bulgarije Kroatië Roemenië
Cyprus Letland San Marino
Denemarken Liechtenstein Slovenië
Duitsland Litouwen Slowakije
Estland Luxemburg Spanje***
Finland Malta Tsjechië
Frankrijk* Monaco Verenigd Koninkrijk****
Griekenland Nederland Zweden
Hongarije Noorwegen Zwitserland
Ierland Oostenrijk

* inclusief Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion
** inclusief Azoren en Madeira
*** inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla
**** inclusief Gibraltar en Noord-Ierland

(Bron: ABN Amro)

SEPA Incasso incasseren

Voordat je via SEPA Incasso geld kunt incasseren, dien je eerst samen met jouw klant een machtiging aan te maken. Daarnaast moet je voor iedere afschrijving een vooraankondiging te sturen, tenzij er elke vaste periode eenzelfde bedrag wordt afgeschreven. In dat geval volstaat een eenmalige machtiging. De vooraankondiging moet je minimaal 14 dagen vóór de incasso sturen. De betalingstermijn voor deze betalingen is 14 dagen, tenzij je een kortere periode met de klant hebt afgesproken.

Om het geld te kunnen incasseren, stuur je een betalingsaanvraag naar de bank, samen met de machtiging. Het kan enkele werkdagen duren voor je weet of de betaling al dan niet is gelukt. Als de betaling gelukt is, dan wordt deze bijgeschreven op jouw rekening. Is het niet gelukt? Dan krijg je een bericht van de bank.

Voordelen van dit systeem

Voordelen van SEPA zijn onder andere dat het de kosten van betalingen zou verlagen en de concurrentie tussen banken zou vergroten. Daarnaast scheelt het je veel administratief werk en rompslomp. Wil je er helemaal geen omkijken meer naar hebben? Dan kun je SEPA Incasso ook uitbesteden. We bieden hier een speciale module voor, als uitbreiding op onze software voor debiteurenbeheer.

SEPA Incasso uitbesteden

Naast onze software en het verzorgen van je debiteurenbeheer, willen we je bij Debitan ook graag helpen met SEPA Incasso. Wij verzorgen de incasso op jouw rekening of die van ons. Bij storneringen zorgen wij voor de opvolging.

We voeren jouw incasso’s, in kleine of grote aantallen, uit bij particulieren en bedrijven in alle aangesloten landen. Debitan vormt een uitstekende tool voor vlekkeloos verlopende incasso’s en strak debiteurenbeheer.


Meer weten? Leg een lijntje met ons!