Crediteur

Een crediteur is eigenlijk altijd een leverancier. Degene die jij moet betalen. Degene die geld ontvangt van zijn debiteur. Dit kan een bedrijf zijn, maar ook een persoon of een instelling. De naam komt van credit, dat afname betekent. Dat afnemen staat natuurlijk voor het saldo op jouw bankrekening als je je factuur betaald hebt. De crediteur is dan de ontvanger. 

crediteur

Ben jij een wachtende ontvanger? Wij helpen je!

Het verschil tussen credi en debi?

Veel mensen halen ze door elkaar, maar een crediteur en debiteur staan lijnrecht tegenover elkaar in de boekhouding. Ze zijn elkaars tegenovergestelde. Waar het bij de ene gaat om een toename van saldo, gaat het bij de ander om afname. Het is dan ook belangrijk om het verschil goed te onthouden. Want moet je een factuur nou op de een of op de ander boeken? Een crediteur staat aan de rechterkant ofwel aan de creditzijde van een balans, waar het geld eruit gaat. De debiteur staat links aan de debetkant, waar geld binnenkomt.

  • Betekenis debiteur: iemand die nog geld moet betalen.
  • Betekenis crediteur: iemand die nog geld moet ontvangen.

Voor jou persoonlijk betekent een debiteur iemand van wie jij nog geld ontvangt (een klant) en een crediteur iemand aan wie jij nog geld moet betalen (een leverancier). Als bedrijf met openstaande facturen bij je debiteuren ben jij de ….