Storneren

Storneren is het terugdraaien van een automatische incasso. De rekeninghouder kan dit zelf doen, door de incasso terug te laten boeken. Maar het gebeurt ook automatisch door de bank, wanneer er niet genoeg geld op de rekening staat. Hier zitten soms een paar dagen tussen.


storneren


Hulp nodig? Neem nu contact op!

Wanneer storneren?

Bij een automatische incasso heeft een rekeninghouder het recht om het geld terug te boeken. Het maakt daarbij niet uit of de incasso terecht was of niet. Normaal gesproken storneer je een bedrag binnen 8 weken na de incasso. Een eenmalige incasso of een incasso voor kansspelen, zoals een loterij, kan niet worden gestorneerd. Een storno betekent niet altijd dat je betalingsverplichting vervalt. In de meeste gevallen zal de incasserende partij alsnog contact met je opnemen of je een betalingsherinnering sturen.

Terugboekingstermijn

Normaal gesproken geldt er een terugboekingstermijn van 8 weken. Wanneer je het als rekeninghouder niet eens bent met de incasso kun je dit binnen deze termijn doen, zonder opgaaf van redenen. Wanneer er niet genoeg geld op je rekening staat, boekt de bank de incasso na een aantal dagen alsnog terug naar jouw rekening. Hiermee blijft je betalingsverplichting bestaan.

Ik wil mijn geld terug

Wanneer je het niet eens bent met een incasso van je rekening, kun je dit laten terugboeken. Dit kan eenvoudig via internetbankieren of de app van je bank. Lukt dat niet of is de terugboekingstermijn al verstreken? Dan kun je contact opnemen met de bank. Dit kan tot 13 maanden na de incasso. De bank neemt dan contact op met de bank van de incasserende partij via de procedure ‘Melding Onterechte Incasso’. Die bank checkt of er een geldige machtiging is verkregen. Is dat niet zo? Dan wordt het geld weer teruggestort op je rekening.

Wanneer kan ik niet storneren?

Een stornering is niet mogelijk wanneer de incasso gedaan is voor kansspelen, zoals een loterij. Ook een eenmalige incasso kan niet worden teruggeboekt.

Mijn debiteur heeft een incasso gestorneerd

Wanneer je debiteur jouw incasso heeft gestorneerd controleer je eerst of jouw incasso klopte. Als dat zo is, stuur je je debiteur zo snel mogelijk een betalingsherinnering. Misschien stond er niet genoeg saldo op de rekening of kwam de incasso even niet uit. Maar uiteindelijk moet de debiteur jouw factuur wel gewoon betalen.


Neem contact op!