UBL-Factuur

UBL staat voor Universal Business Language. UBL is een computertaal waarin documenten moeten worden opgesteld om ervoor te zorgen dat bepaalde factuurgegevens altijd op dezelfde plek terecht komen. Dit maakt het mogelijk dat systemen de facturen automatisch kunnen inlezen. Je hoeft ze dan niet meer handmatig in te voeren. Met een UBL-Factuur kun je dus volledig geautomatiseerd elektronisch factureren.

UBL

Waarom UBL-Factuur?

Een factuur verwerken vraagt veel handmatige handelingen.Tegenwoordig worden ze vooral digitaal verstuurd, wat natuurlijk al wel scheelt. Maar als je op de boekhouding een factuur moet invoeren en gegevens moet overnemen, kost dat tijd én is er altijd een kans op foutjes. De Nederlandse overheid heeft inmiddels gekozen voor standaard E-facturatie in de vorm van een UBL-factuur. Sinds 1 januari 2017 is dit zelfs verplicht. Mail je nog een ‘gewone’ factuur naar de Rijksoverheid? Dan wordt deze niet meer verwerkt.

Voordelen UBL-Factuur

Een UBL-factuur is snel, betrouwbaar, veilig en foutloos. Dit is ook de reden dat de Rijksoverheid de voorkeur geeft aan dit factuur formaat om hiermee de algehele adoptie van e-factureren te stimuleren. Het droomscenario is dat straks alle leveranciers gemakkelijk hun UBL-facturen rechtstreeks het inkoopsysteem van de afnemer in sturen. Maar dit zal nog wel even duren. Simpelweg omdat veel leveranciers deze mogelijkheid nog niet hebben.

Om het gebruiksgemak van UBL te verbeteren is de UBL ketentest in het leven geroepen. Dit is een initiatief van onderzoeksbureau GBNED.  Het primaire doel van de UBL Ketentest is het bieden van een platform aan softwareleveranciers en zelf-ontwikkelaars (eindgebruikers) die UBL in hun software mogelijk willen maken. Zo wordt UBL uiteindelijk in steeds meer systemen geïntegreerd en wordt het voor iedereen mogelijk om in dit formaat facturen te verzenden.