Automatische incasso

Wat is automatische incasso?

Met een automatische incasso geef je een bedrijf, vereniging of stichting toestemming om eenmalig of periodiek automatisch een bepaald bedrag van je bankrekening af te schrijven. Voor organisaties ideaal, want de inkomsten lopen door, zonder gedoe met facturen en herinneringen. De debiteur heeft er geen omkijken naar, nadat hij de machtiging heeft gegeven.

automatische incasso

Dat wil ik ook voor mijn klanten!

Machtiging

Een machtiging voor een incasso kun je zowel schriftelijk als telefonisch geven. Bij telefonische machtigingen geldt dat de organisatie alleen bestaande klanten mag benaderen of dat het verzoek voor een incasso van de rekeninghouder zelf moet komen. Bovendien moet de gemachtigde de rekeninghouder binnen enkele dagen een schriftelijke bevestiging van de machtiging sturen. In Nederland is een machtiging via internet officieel niet geldig, maar ze komen toch regelmatig voor. De debiteur heeft altijd het recht om automatisch geïncasseerde bedragen te storneren.

Stornering

Een stornering of terugboeking is het terugdraaien van een automatische incasso. De rekeninghouder heeft altijd het recht dit te doen, ongeacht of de incasso terecht was of niet. Je kunt een stornering telefonisch aanvragen via de bank, maar tegenwoordig gebeurt dit ook vaak via de website of app van de bank. Wanneer het saldo op de bankrekening ontoereikend is, wordt een stornering automatisch uitgevoerd na enkele dagen. Uiteraard is het aan de organisatie die de incasso wilde uitvoeren om hier strak debiteurenbeheer op los te laten.

SEPA automatische incasso

Met een SEPA automatische incasso kun je als organisatie incasseren van bankrekeningen in alle landen binnen de Eurozone. Hiervoor gelden aparte procedures en richtlijnen. Hier lees je daar alles over.