Debiteur

Een debiteur is iemand die een schuld heeft bij een ander. Meestal is dit dus een klant die een persoon, bedrijf of instelling moet betalen. Er staat een factuur open voor een product en/of dienst. Een debiteur is dus iemand van wie jij nog geld krijgt. Juridisch gezien wordt een debiteur ook wel een schuldenaar genoemd.

debiteur

Help mij met mijn debiteuren

Verschil debiteur en crediteur

Veel mensen raken in de war als het gaat om debiteuren en crediteuren. Wie is wie? Nou, het verschil kan niet groter zijn, want de debiteur en crediteur staan boekhoudtechnisch lijnrecht tegenover elkaar. En als je zelf je boekhouding bijhoudt, is het belangrijk om het verschil te kennen. Want moet je een factuur nou boeken onder crediteuren of debiteuren? Een debiteur staat aan de linkerkant van een balans, de debetkant, de crediteur staat rechts, aan de creditkant.

  • Betekenis debiteur: iemand die nog geld moet betalen.
  • Betekenis crediteur: iemand die nog geld moet ontvangen.

Als jij een factuur hebt gestuurd, ben jij de crediteur die geld moet ontvangen en jouw klant is de debiteur die jou moet betalen.

Debiteurenadministratie

Je debiteurenadministratie maakt het voor jou inzichtelijk welke klanten je nog moeten betalen. Ook kun je zo zien wat het openstaande bedrag is en wanneer dat betaald zou moeten zijn.

Debiteurenbeheer

Om te voorkomen dat klanten te laat betalen (en jij dus lang op je geld zit te wachten) is goed debiteurenbeheer van essentieel belang. Zo kun je bij een afgesproken betaaltermijn van 14 dagen bijvoorbeeld niet pas na een maand eens gaan kijken of een factuur daadwerkelijk betaald is. Ook de stappen die ondernomen moeten worden om ervoor te zorgen dat een factuur alsnog betaald gaat worden, vallen allemaal onder debiteurenbeheer. Aanpakken, doorpakken en geld ontvangen.