Dubieuze debiteuren

Dubieuze debiteuren zijn bekend en berucht in debiteurenbeheerland. Dubieus betekent twijfelachtig en dat is dan ook precies het gevoel dat we bij ze krijgen. Het zijn namelijk klanten die op rekening hebben gekocht en waarvan het nog niet zeker is of ze hun factuur ooit gaan betalen.Vaak gaat dit om facturen die al een tijdje open staan. En over het algemeen geldt: hoe langer een factuur open staat, hoe onwaarschijnlijker dat ‘ie nog betaald wordt.

dubieuze debiteuren

Ik wil geen dubieuze debiteuren!

Hoe ga ik om met dubieuze debiteuren?

Bij debiteurenbeheer geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker bij dubieuze debiteuren. Die wil je niet. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ze te voorkomen:

Vraag een kredietrapport op

Een kredietrapport opvragen voor je met bedrijven in zee gaat. Zo kun je vooraf de risico’s op eventuele wanbetaling inschatten.

Maak vooraf duidelijke afspraken

Bespreek met je klant wat de betalingstermijn is die je hanteert of informeer of hij of zij denkt daaraan te kunnen voldoen. Zo is een en ander sowieso onder de aandacht gebracht.

Factureer zo snel mogelijk

Nadat je je product en/of je dienst hebt geleverd, stuur je je debiteur meteen een factuur. Wist je dat de factuur ook kan bijdragen aan een snellere betaling? Zet er dan in ieder geval de volgende zaken op:

  • Omschrijving van het geleverde product/dienst
  • Het totaalbedrag
  • Een datum waarop de betaling dient te zijn voldaan
  • Hoe de betaling dient te geschieden (met daarbij de benodigde gegevens, zoals bijvoorbeeld het rekeningnummer)
  • Zorg daarnaast voor een goede vormgeving

Is de betalingstermijn verstreken en heb je nog geen geld ontvangen? Stuur dan direct een herinnering.


Tips voor sneller betaalde facturen!