Feestdagenupdate 🎄🎅 Vrijdag 20 december sluiten we om 15.00 uur vanwege ons teamuitje. Vrijdag 27 december zijn we gesloten. Vanaf maandag 30 december gaan we weer aan de slag met je vragen en e-mail! Fijne feestdagen!

Wanbetaler

Een wanbetaler is iemand die niet betaalt voor de diensten of het product dat hij afneemt. Sec gezegd is dat stelen, maar in de praktijk ligt dat niet altijd zo. Een wanbetaling komt meestal doordat een debiteur simpelweg niet kan betalen. Maar het kan ook komen door laksheid of omdat bedrijven rentevoordeel willen behalen door zo laat mogelijk te betalen. En soms is het echt zo dat mensen of bedrijven producten of diensten bestellen en daar bewust niet voor betalen.

wanbetaler

Wil je van je wanbetalers af?

Volgens de Van Dale is een wanbetaler een ‘slechte betaler’. Maar wanneer betaal je slecht? Is dat wanneer je je betalingsafspraak niet nakomt? En is dat dan als je dat één keer niet doet of alleen wanneer dat stelselmatig gebeurt? En ben je dan een wanbetaler als je 1 dag te laat betaalt of pas na 90 dagen?

Wanneer ben je officieel een wanbetaler?

Een wanbetaler is dus een niet-betaler of een slechte betaler. Er is echter nooit een echte grens gesteld voor wanneer iemand officieel zo bestempeld mag worden. Eigenlijk hangt het dus af van de perceptie van de schuldeiser. Wanneer een debiteur één dag te laat betaalt, zal hij over het algemeen nog niet worden gezien als wanbetaler. Wanneer die ene dag 6 maanden worden, dan is het even wat anders. En als iemand elke factuur veel te lang laat liggen, dan hebben we het toch wel over een typisch geval van niet- of slecht betalen.

Wat te doen tegen een wanbetaler?

Het beste is natuurlijk om wanbetaling te voorkomen. Het grootste deel kun je namelijk al ondervangen met een strak debiteurenbeleid. Door snel en strak te schakelen op vervallen betalingstermijnen, meteen te herinneren en tijdig na te bellen, kun je al veel voorkomen. In ieder geval zul je dan niet vergeten worden!

Start vandaag nog met strak debiteurenbeheer