Feestdagenupdate 🎄🎅 Vrijdag 20 december sluiten we om 15.00 uur vanwege ons teamuitje. Vrijdag 27 december zijn we gesloten. Vanaf maandag 30 december gaan we weer aan de slag met je vragen en e-mail! Fijne feestdagen!

DSO: Wat is DSO?

Het meest gebruikte meetinstrument in de wereld van debiteurenbeheer is de DSO (Days Sales Outstanding). De DSO-ratio geeft aan hoe lang het gemiddeld duurt voor je betaald wordt voor je product of dienst, nadat je het geleverd hebt. Vaak is de afdeling Credit Management belast met het managen hiervan, maar de laatste jaren houden afdelingen als Sales zich hier ook steeds meer mee bezig. En da’s maar goed ook: een lage DSO is van levensbelang voor een gezond bedrijf!



Help mijn DSO!

Zelf berekenen

Er zijn verschillende manieren waarop je je DSO-ratio kunt berekenen. Een voorbeeld van een formule is door jouw openstaande facturen aan het eind van de maand (het debiteurensaldo einde maand) te delen door jouw maandomzet en de uitkomst hiervan te vermenigvuldigen met 30. Het resultaat daarvan is jouw gemiddelde betaaltermijn in dagen.

Standaard methode:

Debiteurensaldo einde maand
————————————————– x 30 = Gemiddelde betaaltermijn in dagen
Maandomzet

Snelle inventarisatie:

Debiteurensaldo
————————————————– x 30 = Gemiddelde betaaltermijn in dagen
Jaaromzet / 12

Met de DSO calculator kun je ook je besparing berekenen wanneer je de DSO terugbrengt. Kijk maar eens hoeveel winst je boekt wanneer het aantal dagen terugloopt. 

Wat is een goede DSO?

Dit hangt af van de betalingstermijn die je hanteert op jouw facturen. Hanteer je een betalingstermijn van 30 dagen? Dan is een uitkomst van 30 of lager perfect. Een aantal dagen daarboven is ook nog niet zorgwekkend. Verontrustend wordt het wanneer de DSO met grote sprongen steeds hoger wordt. Als dat zo is, is het tijd voor actie.

Een goede DSO is dus een lage DSO. Is ‘ie laag? Dan worden je facturen snel betaald, wat goed is voor jouw cashflow en liquiditeitspositie en daarmee de gezondheid van jouw bedrijf.

Oorzaken hoge DSO

  • Het uitblijven van een betaling of te laat ontvangen betalingen.
  • Een slecht georganiseerde administratie en factureringsproces van een bedrijf.
  • Afwijkende (contractueel afgesproken) betaaltermijnen. Grote bedrijven kunnen door hun machtspositie bijvoorbeeld soms langere betaaltermijnen eisen.

DSO verbeteren


Wat wij kunnen doen voor jouw DSO?

Kritiek op DSO

Hoewel de DSO door veel bedrijven wordt gebruikt, is er ook kritiek op het cijfer als graadmeter voor bedrijfsprestaties. Het gemiddelde zou scheefgetrokken worden door extremen van bijvoorbeeld zeer kleine en zeer grote bedragen en zeer late en zeer snelle betalers. Toch is het nooit verkeerd om de DSO in de gaten te houden. Effectief DSO management (ongeacht de onvermijdelijke late betalers die er altijd zullen blijven) leidt uiteindelijk altijd tot een kortere betalingstermijn.