Home | In 4 stappen naar een lagere DSO

In 4 stappen naar een lagere DSO

Dips in de hoeveelheid uitbetaalde facturen kun je missen als kiespijn. Zéker in tijden van economische onzekerheid. En die onzekerheid is er zeker in de Coronacrisis. Geen anderhalve meter die daar verandering in kan brengen. Als het gaat om laat betaalde facturen, is voorkomen beter dan genezen. Achterstallige betalingen hebben grote gevolgen voor de financiële situatie van bedrijven. Of die nou klein of groot zijn. En om dat op te lossen hoeven we gelukkig niet te wachten op een vaccin. Het beste medicijn: bewaak een lage DSO.

DSO staat voor Days Sales Outstanding: de tijd die het duurt voordat je betaald wordt na het leveren van je product of dienst. En die DSO hebben we het liefst zo dicht mogelijk bij 0! In 4 stappen naar een lagere DSO.

Stap 1 – zet het zwart op wit: zorg voor goede voorwaarden

Geen centimeter ruimte voor discussie. Je betalingsvoorwaarden zijn het beste startpunt voor snelle betaling. Consistent en duidelijk. Zorg ervoor dat je klanten er niet omheen kunnen én dat iedereen binnen het bedrijf ervan doordrongen is. Betaling binnen 14 dagen is betaling binnen 14 dagen. Geen twijfel mogelijk.

Stap 2 – verspil geen tijd: factureer zo snel mogelijk

Als je wacht met factureren, duurt de betaling sowieso langer. Natuurlijk is het efficiënter om in een batch te factureren, maar daardoor komt het betalingsproces vaak pas later op gang. Als je meteen factureert, kunnen je klanten niet vergeten dat ze je nog wat schuldig zijn. Bovendien: als je elke dag een factuur stuurt, is de kans groter dat je inkomstenstroom meer gespreid is, dan wanneer je ze in een batch verstuurt.

Stap 3 – zorg dat je er bovenop zit: handel snel bij gemiste termijnen

Zorg dat je er bovenop zit. Want als jij wacht, zal jouw klant dat ook doen. Meestal weet je van tevoren niet waarom je klant nog niet heeft betaald, dus stuur altijd een herinnering de dag na de gemiste betalingstermijn.

Stap 4 – automatiseer voor efficiëntie: gebruik de juiste tools

De juiste tools besparen jou veel tijd en werk en helpen het betalingsproces versnellen. Een efficiënt debiteurenadministratiesysteem maakt het mogelijk snel te factureren, tijdig (automatisch) te herinneren en alles overzichtelijk te houden. Door te blijven communiceren met je klant zal hij sneller betalen en versterk je tegelijkertijd de onderlinge relatie. Bovendien maken de systemen van nu het voor de klant ook makkelijker om te betalen met onder andere slimme betaallinkjes.

Wat betekent een lagere DSO?

Wanneer jouw facturen snel worden betaald, kun je jouw leveranciers ook weer snel betalen, die dat zelf ook weer kunnen doen. De hele supply chain profiteert ervan, want de bedrijfscontinuïteit wordt gewaarborgd en onderlinge relaties blijven goed. In 4 stappen naar een lagere DSO. 4 belangrijke stappen op de way of life die debiteurenbeheer moet zijn.

En nu? Download ons 4-stappenplan en deel het met het hele bedrijf! Werk samen aan een lagere DSO!