Home | Even terug naar de basis

Even terug naar de basis

Leuk, dat debiteurenbeheer (ja, dat vinden we écht leuk!) Maar wat is ook alweer een debiteur? Hoe vaak we niet mensen spreken die het spoor compleet bijster zijn waar het gaat om debiteuren en crediteuren. Tijd om dat eens even op te helderen. Dat praat echt een stuk makkelijker!

Debiteur

Een debiteur, juridisch ook wel schuldenaar (maar dat klinkt zo onaardig) is simpel gezegd iemand van wie je nog geld krijgt. Iemand die nog moet betalen dus. In ons geval is het iemand waarvan onze klanten, meestal bedrijven of verenigingen, geld krijgen. Ze hebben een factuur verstuurd of een incasso geprobeerd uit te voeren, die niet gelukt is. Een debiteur is dubieus, wanneer we het idee hebben dat de debiteur zijn schuld niet of maar gedeeltelijk kan betalen. In alle gevallen houden we dan extra goed contact met deze partij. Communicatie is king!

Crediteur

De crediteur is eigenlijk degene waarbij de debiteur een schuld heeft. Dit is namelijk een persoon of bedrijf aan wie je nog moet betalen. Voor veel bedrijven gaat het hier om een leverancier. Als je kijkt naar waar de naam vandaan komt, kom je uit bij krediet. Een lening. Je krijgt iets, geld, producten of diensten, waarvoor je uiteindelijk moet betalen. Je bent de partij die het jou levert iets schuldig. Hier komt het woord schuld ook weer terug, want een crediteur die zijn betaling gaat opeisen, heet een schuldeiser. Maar zo ver laten we het natuurlijk niet komen!

Resumé

De debiteur moet betalen, de crediteur hoopt te ontvangen.

Hopelijk nemen we hiermee wat verwarring weg én prikkelen we je om in actie te komen en je debiteurenbeheer onder de loep te nemen. Als crediteur wil je tenslotte niets liever dan zo snel mogelijk je verdiende geld ontvangen van je debiteuren! Heb je nog tips en adviezen of een goed systeem nodig? Dan staan we voor je klaar!