Home | Dagboek van een Debiteurenbeheerder – Lieverd

Dagboek van een Debiteurenbeheerder – Lieverd

Geen van onze debiteuren of klanten is opzettelijk gekwetst in deze blog. Onze dagboeken zijn om te laten zien hoe gek gesprekken soms kunnen lopen.
Als je met mensen werkt, is tenslotte elke dag anders. Respect voor en vriendelijkheid tegen de mensen die we aan de telefoon spreken staan voorop in ons werk.

 

Maandag

Vorige week vertelden we nog wat een impact een iDeallinkje kan hebben. Toch zijn nog niet al onze opdrachtgevers daarvan overtuigd. Tenminste… Eén van onze opdrachtgevers geloofde niet dat bedrijven gebruik zouden willen maken van een iDeallink. Het tegendeel is waar. Wij maken het de hele week door mee dat bedrijven via deze weg betalen. En dan gaat het niet alleen om kleine bedragen. Toch was hij niet te overtuigen. Totdat Nathalie vandaag een klant van hem aan de lijn had die vroeg: ‘Kun je mij even een betaallink sturen? Want ik ben onderweg en dan maak ik het nu gelijk in orde.’ Dit hebben we wel even gedeeld met onze opdrachtgever natuurlijk! Tja, de klant is koning! Ook als het gaat om betalen!

 

Dinsdag

Laura heet Kuilboer van haar achternaam. Dat zijn dus 2 tweeklanken achter elkaar. En dat blijkt in de praktijk nog weleens lastig om uit te spreken. Of om te onthouden. Het lijstje met varianten op haar naam is groeiende: Kuilvoer, Koolboer, Koelvoer, Kuilenboer, Kleiboer, Kuilbuur. De achternaam van Nathalie, van Amstel, zou niet zo lastig moeten zijn. Alhoewel we vandaag toch een gevalletje: de klok horen luiden maar…. Er werd gebeld en gevraagd naar mevrouw Bavaria.

 

Woensdag

Met sommige debiteuren bouwen we een goede band op. We kennen ze bij voornaam en weten soms zelfs hoe hun kinderen heten. Dat moeten we een beetje nuanceren, want dit gebeurt voornamelijk bij grote bedrijven. Een factuur gaat dan over meerdere schijven binnen een bedrijf voordat ‘ie betaald wordt. En dan is er soms zelfs een betaaltermijn van 60 dagen. Aangezien wij dat erg lang vinden, bellen we direct op dag 61. En ja, dan spreek je vaak dezelfde mensen van de crediteurenadministratie. Vooral Belinda heeft dat vaak aan de hand. Al lachend belt ze hen op: ‘Goedemiddag Marieke, met Belinda. Daar ben ik weer! Hoe gaat het met je? En met de betaling van factuur X? Leuk je weer gesproken te hebben. Tot de volgende keer!’ We doen niet alleen debiteurenbeheer, maar ook een beetje aftersales en relatiebeheer! Dit soort gesprekken maken ons werk leuk.

 

Donderdag

We gaan enkele maanden terug. De telefoon gaat, Nathalie neemt op en al snel blijkt dat de dame aan de andere kant van de lijn niet heel goed Nederlands spreekt. Toch komen Nathalie en zij er prima uit. Het blijkt dat mevrouw de factuur niet in één keer kan voldoen. Daarom wordt er een betalingsregeling afgesproken. Mevrouw is blij met deze oplossing en hangt zelfs op met: ‘Dag lieverd!’. Iedere maand belt ze op om te vragen of we haar geld in goede orde hebben ontvangen. Als Nathalie niet zelf opneemt, vraagt ze of die lieverd er ook is. En dat klinkt zo aardig. Fijn om zo’n positieve benaming in je Nederlandse vocabulaire te hebben!

 

Vrijdag

Vanuit onze workflow belt Marianne voor de laatste keer met de debiteur. Hij heeft 4 facturen open staan. De andere twee keer zei hij dat hij alles in één keer gaat betalen. Dus toen hij dat nu weer zei, zei Marianne: ‘Maar is het niet beter als u nu eerst de oudste factuur betaalt en dan volgende week de volgende, enzovoort? Dan gebeurt er tenminste iets.’ Meneer reageerde verbaasd: “Oh, mag dat ook? Dan is het wel haalbaar!” Daarop werd de oudste factuur direct betaald. Het is zo simpel: in oplossingen denken!