Home | Dagboek van een Debiteurenbeheerder – Een oud geval

Dagboek van een Debiteurenbeheerder – Een oud geval

Geen van onze debiteuren of klanten is opzettelijk gekwetst in deze blog. Onze dagboeken zijn om te laten zien hoe gek gesprekken soms kunnen lopen.
Als je met mensen werkt, is tenslotte elke dag anders. Respect voor en vriendelijkheid tegen de mensen die we aan de telefoon spreken staan voorop in ons werk.

Maandag

Laten we de week eens lekker geordend beginnen, dachten we. En dat dan ook de hele week volhouden hè? Dat is duidelijk nog weleens een dingetje bij veel bedrijven en particulieren. Heel vaak horen we aan de telefoon dat debiteuren een factuur kwijt zijn. Dat gebeurt ons natuurlijk allemaal wel eens! Vaak sturen we dan gewoon de factuur nogmaals en kan de debiteur vervolgens handmatig of via een iDeal linkje betalen. Andere debiteuren hebben zo hun eigen opruim- en ordenmethoden. Wat inspiratie:

 

‘Ik had zoveel in mijn mailbox, dat ik alles in één keer weg heb gegooid!’

Of
‘Ja, ik kijk naar de stapel facturen en ik zat me net te bedenken dat ik daar eens iets mee moet gaan doen.’
En ook heel praktisch:

‘Deze factuur gaat op de stapel “Niks mee doen”, tot dat u reageert.’

 

We weten nog niet of dit op de lange termijn ook zulke handige oplossingen zijn. Onze klanten hebben het in ieder geval liever niet!

 

Dinsdag

Wanneer we voor een nieuwe klant gaan werken, wordt eerst heel veel opgeschoond in de administratie. Dan komen regelmatig nog niet betaalde facturen van lang geleden naar boven. Zo kwam het dat een debiteur een brief van ons ontving over een factuur die al lange tijd open staat. De dame die de brief ontving belt ons op, omdat ze niet meer weet waar die factuur ook alweer van was. Ze wil graag wat meer informatie. Serge neemt de telefoon aan en zoekt de betreffende factuur op in ons systeem. Hij ziet dat het een ‘oud geval’ betreft en mompelt dat voor zich uit. Waarna hij zichzelf meteen corrigeert: ‘Nee! Niet u!’ Gelukkig konden beide partijen er smakelijk om lachen.

 

Woensdag

We zeggen het vaker, maar we menen het echt: wij vinden ons werk leuk! We hebben oprecht veel plezier in het contact met debiteuren en het oplossen van ‘problemen’ die zijn ontstaan door facturen die nog niet betaald zijn. Maar niet iedereen heeft het zo naar zijn zin op het werk. Sommige mensen zitten de klok vooruit te kijken tot het tijd is om weer naar huis te gaan. Zoals deze debiteur:

Nathalie pakt om 17.01 uur de telefoon om nog een debiteur te bellen. Die neemt op. Nathalie vertelt wie ze is en waar ze voor belt. Debiteur: ‘Ja, maar ik ben allang niet meer aan het werk!’

Gelukkig voor onze klanten (en onszelf) kijken wij niet op een minuutje!

 

Donderdag
De telefoon gaat: ‘Goedemiddag, ik heb van u een her… een her….nou hè, ik heb van u een reminder gekregen.’ Toch bijzonder hoe de Engelse taal ons prachtige Nederlands overneemt! Wij houden het gewoon op herinneringen hoor!

 

Vrijdag

Iedereen wordt blij van een complimentje, toch? Wij nemen ze in ieder geval heel graag in ontvangst, omdat ze bevestigen dat we ons werk goed doen! Vandaag krijgt Laura een mailtje van een van onze klanten: ‘Beste Laura, wij willen je hierbij mededelen dat wij zó tevreden zijn over jullie werkzaamheden en de manier waarop jullie onze klanten te woord staan, dat jullie nu ook onze grootste klanten mogen benaderen wanneer facturen te lang open staan. Beschouw dat maar als een compliment!’

Nou, dat doet Laura zeker en met haar het hele team van Debitan! Bedankt!