Home | Peppol (4Exchange) en Debitan: een match made abroad

Peppol (4Exchange) en Debitan: een match made abroad

Peppol en Debitan, kennen die elkaar? Ondernemen stopt niet bij de grens van ons land of zelfs de grens van Europa. Maar internationaal zakendoen vraagt ook om internationaal betalingsverkeer. En hoewel dat ook allemaal digitaal gaat en dat best makkelijk is, wil je ook graag dat dat verkeer veilig is. Je zit er niet op te wachten dat jouw geld of dat van je debiteur ergens bij de grens opeens verdampt. Gelukkig is er Peppol en werken Peppol en Debitan binnenkort nauw samen.

Met Peppol kun je internationaal elektronische facturen en orders verzenden, ontvangen en  verwerken. Via het systeem kunnen overheden, bedrijven en andere organisaties snel, eenvoudig en vooral veilig elektronische berichten uitwisselen. De kwaliteit en betrouwbaarheid van het Peppol-afsprakenstelsel wordt in Nederland namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beheerd door de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa). Door Peppol en Debitan te koppelen, kun je vanuit Debitan facturen versturen via het beveiligde Peppolsysteem.

Peppol en Debitan: wat heb je aan Peppol?

  • Met Peppol voldoe je aan de internationale standaard voor elektronisch factureren (UBL)
  • Je kunt zo veilig digitaal zakendoen en vermijdt spookfacturen
  • Je hebt minder administratieve handelingen, wat kosten bespaart
  • Met Peppol kunnen betalingen sneller goedgekeurd en verwerkt worden
  • Je voldoet in één keer aan de eisen van veel landen en overheden
  • Peppol werkt heel gemakkelijk

Peppol is ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie. Via een beveiligde verbinding kunnen partijen veilig, betrouwbaar en efficiënt zakelijke gegevens uitwisselen, zoals facturen of orders. Via de beveiligde verbinding kun je deze gegevens rechtstreeks van de ene naar de andere administratie sturen. De veiligheid en ontwikkeling van Peppol wordt beheerd door OpenPeppol en in Nederland door de NPa. Zij worden in ons land weer gecontroleerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). In Nederland zijn meerdere serviceproviders (waaronder 4Exchange) actief die de digitale uitwisseling van de gegevens via Peppol verzorgen. Vanuit Debitan kun je straks vanuit jouw debiteurenadministratie orders en facturen rechtstreeks naar de administratie van de andere partij sturen, in alle landen waar Peppol gebruikt wordt. Dit bespaart beide partijen heel veel tijd en werk.

Hoe kun je Peppol gebruiken?

Om Peppol te kunnen gebruiken, heb je een Peppol-ID nodig (dit is alleen nodig om facturen te kunnen ontvangen. Je moet dan geregistreerd staan). Dit kun je aanvragen bij een accespartner, zoals 4Exchange en daarbij heb je je KVK- en BTW-nummer nodig. Meer informatie daarover vind je hier. Ook bieden steeds maar boekhoudprogramma’s en serviceproviders Peppol aan, zodat je kosteloos gebruik kunt maken van het systeem. Zo werkt het ook met Peppol en Debitan.

Peppol en Debitan samen gebruiken

Ben je gebruiker van Debitan, dan kun je Peppol straks eenvoudig gebruiken. Gebruik je Debitan nog niet, dan moet je eerst Debitan aansluiten. Van daaruit kun je straks via het Peppol netwerk communiceren. De koppeling met Peppol is een samenwerking met 4Exchange, dat gespecialiseerd is in e-invoicing. We laten je Peppol graag zien in een gratis en vrijblijvende demo. Zo stroomlijn je straks je debiteurenbeheer, nationaal én internationaal via Peppol, Debitan en 4Exchange.