Home | Een stapje safer

Een stapje safer

Vandaag is het Safer Internet Dag. Belangrijk natuurlijk, want we weten allemaal dat het internet niet zo’n veilige plek is als we ooit dachten. (Waarom dachten we dat eigenlijk?) Deze dag is in het leven geroepen om vooral jong, maar ook oud bewust te maken van het belang van veilig internet gebruik. En dat geldt eigenlijk voor iedere toepassing die je gebruikt wanneer je verbinding hebt met het internet. Je moet er toch niet aan denken dat er iets gebeurt met ál die klantgegevens die in je debiteurenadministratie zitten? Daarom zorgen wij ervoor dat jij veilig kunt internetten. Nou ja, dat je veilig bent in ons systeem. Voelt wel lekker safe.

Anno 2023 is hacken een serieus businessmodel. Aan de onderkant van onze maatschappij bevindt zich een hele onderwereld die gericht is op cybercriminaliteit. Inclusief een scala aan webshops op het darkweb. Daar wil je ver van blijven. De aanhangers van deze onderwereld houden zich bezig met het verkrijgen van de gegevens van andere mensen. Vooral bedrijven zijn érg interessant. Zo gijzelen ze je volledige administratie en krijg je je gegevens alleen terug als je daar een flinke som losgeld voor betaald. Of ze dreigen al je gegevens door te verkopen. En dat is voor jou al vervelend, maar voor al je klanten nog meer. Want wie weet waar privacygevoelige informatie dan terecht komt?!

Een veilig wachtwoord

Dit soort problemen kun je al grotendeels voorkomen door je eigen gedrag aan te passen. En dan met name als het gaat om wachtwoorden en accountbeveiliging. Als je ergens niet in kunt, kun je er tenslotte ook niets weghalen. Dus bescherm jezelf en je klanten en zorg voor een veilig wachtwoord. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een zin die voor jou logisch is, maar voor een ‘vreemdeling’ niet. Voeg er cijfers en tekens aan toe en je bent al goed onderweg. Een andere optie is gebruik te maken van een passwordmanager. Dan hoef jij nog maar een héél moeilijk wachtwoord te onthouden, en de rest vult hij voor je in. Daar kun je dan allemaal ultra ingewikkelde tekencombinaties gebruiken die niemand raadt. Google kent heel veel verschillende Passwordmanagers

2 factor authenticatie

Een stapje harder naar veilig internetten? Maak gebruik van 2 factor authenticatie (ook wel 2fa). Steeds meer bedrijven, leveranciers en andere organisaties maken hier gebruik van bij het inloggen. Wanneer je dan je wachtwoord invult, krijg je een smsje, telefoontje of mailtje met een verificatiecode. Of je moet een authenticatieapp openen op je telefoon, waar die code in staat. Deze extra laag beveiliging maakt dat iemand van buitenaf niet meteen met jouw data aan de haal gaat wanneer hij je wachtwoord heeft geraden. Dan zou deze persoon ook al je telefoon in zijn bezit moeten hebben. In veel systemen kun je 2 factor authenticatie zelf aanzetten. Ook bij Debitan gebruiken we dit. Onze tip: als het beschikbaar is, zet het aan! Kost iets meer tijd, maar is zó veel veiliger.

Privacy op één

Vorig jaar, op de Dag van de Privacy, hebben we er al eens een blog over geschreven. Jouw privacy en die van je klanten. Door bovenstaande stappen zorgvuldig uit te voeren, bescherm je al een heleboel van die privacy. Maar je eigen beleid rondom gegevens is ook belangrijk. Volgens de AVG mag je niet meer gegevens vastleggen dan strikt noodzakelijk én hebben je klanten meer te zeggen over hun eigen gegevens. Zo kunnen ze de data te allen tijde opvragen of laten wijzigen of verwijderen. Voor de gegevens die wij verwerken geldt dat we er heel zorgvuldig mee omgaan. Daarom zijn we bezig met onze NEN-ISO/IEC 27701 certificering. Dit geeft ons handvatten en richtlijnen voor het makkelijker voldoen aan de AVG-richtlijnen, terwijl we alle data veilig en zorgvuldig verwerken. Zo komt het ons, maar ook jou en uiteindelijk je klanten ten goede.

Zo werken we samen aan veilig gebruik van het internet. We kunnen tenslotte niet meer zonder, maar het is wel zo prettig als je niet te veel stil hoeft te staan bij de negatieve kant ervan! Voelt wel zo safe.

Heb jij vragen over de veiligheid van ons systeem of wil je weten hoe je zelf veiliger kunt werken? Neem gerust contact op met onze helpdesk!