Home | DSO: hoe snel krijg jij je facturen betaald?

DSO: hoe snel krijg jij je facturen betaald?

DSO oftwel Days sales outstanding is hét meetinstrument bij debiteurenbeheer. De DSO-ratio geeft namelijk de gemiddelde periode aan dat je facturen openstaan. Bij MKB’ers is de DSO gemiddeld 45 dagen. Grote kans dus dat jij helaas ook (te) lang op je geld moet wachten. Grijp tijdig in om problemen te voorkomen. Hoe? Door je DSO te berekenen. En indien nodig onze tips te gebruiken om jouw DSO te verlagen!

Een lage DSO is van levensbelang voor een gezond bedrijf! Er zijn verschillende manieren waarop je je DSO-ratio kunt berekenen. Een voorbeeld van een formule is door jouw openstaande facturen aan het eind van de maand (het debiteurensaldo einde maand) te delen door jouw maandomzet en de uitkomst hiervan te vermenigvuldigen met 30. Het resultaat daarvan is jouw gemiddelde betaaltermijn in dagen.

Standaard methode:

Debiteurensaldo einde maand
————————————————– x 30 = Gemiddelde betaaltermijn in dagen
Maandomzet

Snelle inventarisatie:

Debiteurensaldo
————————————————– x 30 = Gemiddelde betaaltermijn in dagen
Jaaromzet / 12

Met de DSO calculator kun je ook je besparing berekenen wanneer je de DSO terugbrengt. Kijk maar eens hoeveel winst je boekt wanneer het aantal dagen terugloopt. 

Wat is een goede DSO?

Dit hangt af van de betalingstermijn die je hanteert op jouw facturen. Hanteer je een betalingstermijn van 30 dagen? Dan is een uitkomst van 30 of lager perfect. Een aantal dagen daarboven is ook nog niet zorgwekkend. Verontrustend wordt het wanneer de DSO met grote sprongen steeds hoger wordt. Als dat zo is, is het tijd voor actie.

Een goede DSO is dus een lage DSO. Is ‘ie laag? Dan worden je facturen snel betaald, wat goed is voor jouw cashflow en liquiditeitspositie en daarmee de gezondheid van jouw bedrijf. Ligt je DSO nou veel te hoog, dan is het tijd voor actie! 


Help mijn DSO!

Oorzaken van een te hoge DSO

  • Het uitblijven van een betaling of te laat ontvangen betalingen.
  • Een slecht georganiseerde administratie en factureringsproces van een bedrijf.
  • Afwijkende (contractueel afgesproken) betaaltermijnen. Grote bedrijven kunnen door hun machtspositie bijvoorbeeld soms langere betaaltermijnen eisen.

Je DSO verbeteren


Wat wij kunnen doen voor jou DSO?