Home | Debiteurenbeheer: zo sluit jij het jaar goed af

Debiteurenbeheer: zo sluit jij het jaar goed af

strak debiteurenbeleid

De pepernoten liggen alweer in de winkel, de bladeren vallen van de bomen en de dagen worden steeds korter. Kortom: het einde van het jaar nadert. Tijd om straks de balans weer op te maken!

Nog veel openstaande facturen?

Heeft u een goed jaar gedraaid, maar zijn er nog veel onbetaalde facturen? Wellicht dat u deze dan het liefst nog voor het eind van het jaar betaald wilt hebben. Boekhoudster Dana zegt hierover het volgende:

“Zorg dat alles gefactureerd is van het jaar. Op deze manier kun je het nieuwe jaar weer met een schone lei beginnen. Sowieso is tijdig factureren een belangrijk punt bij debiteurenbeheer. Als je namelijk lang wacht met factureren, zijn de klanten de dienst of goederen alweer ‘vergeten’. Als je direct factureert, zijn de dienst of goederen nog vers en zijn ze er blij mee, dus betalen ze (eerder).”

Strak debiteurenbeleid

Naast het tijdig factureren zijn er ook andere zaken die bijdragen aan een strak debiteurenbeleid. Een strak beleid begint namelijk al vooraf bij het maken van duidelijke afspraken (o.a. over de betalingstermijn). Tevens dient u bovenop de facturatie te zitten. Dus niet alleen direct na levering factureren, maar ook de betalingstermijn goed in de gaten houden en, indien deze is verstreken, de klant meteen te herinneren. Dit kost wellicht wat tijd, maar het levert u direct geld op! Sterker nog:

“Het niet uitvoeren van goed debiteurenbeheer, kost een onderneming direct geld, omdat betalingstermijnen als gevolg hiervan oplopen of vorderingen soms helemaal oninbaar worden.”

Aldus oprichter en eigenaar van Debitan, Serge Hagenaar.

Denk vooruit

Het einde van het jaar is ook een mooi moment om na te denken over de manier waarop het proces rondom het debiteurenbeheer op dit moment ingeregeld is. Serge: “Gaat er nog veel handmatig? Dan kunt u wellicht heel wat efficiencyslagen maken door te investeren in automatisering. Dit verkort niet alleen de doorlooptijd, maar vermindert ook de kans op fouten.”

Besteed uw debiteurenbeheer uit

In wat voor bedrijf u ook werkt. Een strak debiteurenbeleid doet u er niet ‘even’ bij. Goed debiteurenbeheer kost tijd en energie. Het dient consequent en volgens een vaste structuur te gebeuren, zodat achterstallige betalingen zo snel mogelijk worden geconstateerd én opgelost. Uw debiteurenbeheer uitbesteden is daarom ook een goede keuze. De kosten hiervan worden vaak snel terugverdiend door het verminderen van het aantal oninbare vorderingen en de minder lange betalingstermijnen die ontstaan.

Het is nog niet te laat!

Waar u ook voor kiest: zelf doen, automatiseren en/of uitbesteden, begin vandaag nog met een strak debiteurenbeleid. Dan sluit ook jij het jaar goed af.

Heeft u zelf nog tips die u hieraan toe kunt voegen? Laat het ons weten! Ontvangt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons op.