Mensen denken vaak dat het vervelend is als wij bellen. We komen tenslotte ‘zeuren’ om een betaling. In de praktijk werkt het gelukkig helemáál niet zo. Ja, soms zijn debiteuren écht niet in een goede bui en hebben ze niet zoveel zin in een gezellig gesprekje. En soms zijn de zaken gewoon niet op orde en gaat het moeizaam. Maar over het algemeen maken we er het liefst een feestje van en lachen we samen mét de klant van onze klant om vergissingen en spraakverwarringen.
Maandag
Belinda belt voor klant P. met een debiteur. Meneer neemt heel vrolijk zijn telefoon op. Zodra hij hoort wie er aan de andere kant van de lijn hangt zegt hij: ‘Oooooooohhhh….’ en zijn stem wordt wat minder vrolijk. Belinda hoort het en vraagt hem direct of hij het niet leuk vindt dat ze hem belt. Ze zegt dat ze best snapt dat hij het misschien niet leuk vindt, omdat het over een openstaande factuur gaat. ‘Neeeee, neeee!’ reageert de man en hij schiet in de lach. Komt allemaal wel goed. Betalen en weer door. ?
Dinsdag
Marianne wordt gebeld door meneer N. Hij is een debiteur van al een tijd geleden. Zijn zaak is inmiddels overgedragen aan de deurwaarder. Hij vraagt zich af waarom er al twee keer loonbeslag is gelegd. Marianne legt hem uit dat het gaat om openstaande facturen van onze klant F. Meneer N. zegt: ‘Jémig, dat is al heel lang geleden! Mijn bedrijf bestaat al een tijdje niet meer.’ Hij gaat meteen klant F. bellen. Na een half uurtje belt klant F. ons op. Hij is met stomheid geslagen. Hij is namelijk zojuist gebeld door zijn debiteur. Hij verwachtte dat die zou gaan zeuren om een kwijtschelding of zoiets. Maar het tegenovergestelde is het geval: Meneer N. wilde zijn excuses aanbieden. Destijds was hij jong en onbezonnen en dacht dat hij er wel makkelijk vanaf zou komen als hij gewoon niet zou betalen. Helaas heeft die werkwijze hem veel problemen opgeleverd. Binnenkort gaat hij samenwonen met ‘zijn meissie’ en hij wil graag met een schone lei beginnen. Door zijn excuses aan te bieden, kwam hij zo met zichzelf in het reine. Klant F. heeft de excuses aanvaard en gaf aan dit enorm te waarderen. En deze hele situatie kunnen wíj dan weer heel erg waarderen!
Woensdag
Marianne krijgt een mailtje van een debiteur die even géén zin heeft om met ons te bellen.
‘Op dit moment kan ik geen contact opnemen met jullie omdat ik besmet bent met de covid 19. Ik ben sinds twee dagen in karatene. Zodra ik op geknapt bent en het goed gaat met mij zal ik jullie contacten.
Voor nu staat mij hoofd er even niet bij.’
We begrijpen het volledig, maar moesten toch een beetje gniffelen om de woordkeuze van deze mevrouw. Al die nieuwe termen die met zo’n pandemie komen.
Donderdag
Laura heeft een debiteur aan de telefoon die echt even haar verhaal kwijt moet. ‘We hebben geen ruggengraat meer sinds Corona.’ We weten allemaal dat deze hele situatie ook psychisch best heftig kan zijn. Maar dat je geen ruggengraat meer hebt, is wel lastig. Desalniettemin begrijpen we best dat deze debiteur doelt op het gebrek aan financiële reserves. Veel bedrijven hebben daar last van en dat is super vervelend. Gelukkig kunnen we daar altijd een regeling voor afspreken.
Vrijdag
Nathalie wordt gebeld door een meneer die meteen van wal steekt. Hij baalt, want hij heeft de bestelling direct teruggestuurd, want het was niet goed. En nu krijgt hij al de 4e herinnering. Nathalie kijkt bij de gegevens en ziet een factuur die 15 dagen open staat. De eerste herinnering is vandaag verstuurd. Ze vraagt zich hardop af hoe dat kan dat hij zegt dat hij al 4 herinneringen heeft gehad, want de factuur is nog recent. Meneer begint te twijfelen, want heeft de spullen maanden geleden al teruggestuurd. En dat de factuur nog maar 15 dagen oud is, is dan inderdaad vreemd. Ineens valt het kwartje. ‘Oh sorry mevrouw Van Amstel, ik zit helemaal fout, ik ben zo boos op dat andere bedrijf dat ik helemaal in de war ben. Deze factuur moet ik inderdaad gewoon betalen. Sorry sorry sorry. Ik betaal hem gelijk!’
“Fijn, ik mail u de iDeallink; kunt u het goed maken door ook daadwerkelijk direct te betalen!”