Home | Debitan bestaat 10 jaar!

Debitan bestaat 10 jaar!

Zelf was Serge er eigenlijk totaal niet mee bezig, maar vandaag, op 21 januari 2021, bestaat Debitan 10 jaar! 10 jaar geleden, op deze dag, werd de BV ingeschreven bij de KvK. Vanmorgen hebben we Serge met het hele team verrast tijdens een Teams meeting. Fijn hè, al die persoonlijke blijken van affectie anno 2021. Maar dat mocht de pret niet drukken en verrast was hij zeker! Maar hoe heeft het zover kunnen komen? We gaan even terug in de tijd.

Eigenlijk was het idee voor een automatisch debiteurenbeheersysteem er veel langer. Het bedrijf achter Debitan bestaat zelfs al sinds 1 december 2000. Als eigenaar van DBO Incasso had Serge al lang ondervonden dat je, wanneer je je debiteurenbeheer goed op orde hebt, vaak helemaal geen incassobureau meer nodig hebt. Met het oog op de toekomst bedacht hij, al in 2010, software waarmee klanten zelf hun debiteuren kunnen beheren, het beheer kunnen automatiseren én dat je eenvoudig kunt koppelen aan elk boekhoudsysteem, ordersysteem of klantenbestand. Hij nam een developer in de arm en samen hebben ze de eerste versie ontwikkeld. Half 2013 volgde de introductie en de rest? Tja, daar zitten we middenin!

Van negatief imago, naar warm beheer
Als geen ander weet Serge dat incassobureaus een negatief imago hebben. Begrijpelijk, want het is vaak het laatste redmiddel voor een bedrijf om alsnog het zuurverdiende geld te kunnen ontvangen. Incassobureaus bijten zich erin vast om hun klant zo goed mogelijk van dienst te zijn. Sommigen zijn daar behoorlijk vasthoudend in. Dat vinden we goed. Daar niet van. Soms is pressie het enige dat helpt. Maar in veruit de meeste gevallen kun je problemen lang, héél lang daarvoor al oplossen. Door tijdig te herinneren en te communiceren met je klant. Dit komt de relatie met de klant ook ten goede en dat is op zich al een hele belangrijke reden om je debiteurenbeheer strak in te richten. Maar ook wij zien soms geen andere kans dan een vordering uit handen geven. Daarvoor werken we samen met partijen die ook houden van de menselijke aanpak die zo past bij Debitan. We zeiden het vorige week nog hè: bemin je klanten!

Een voedingsbodem voor succes
In eerste instantie was het idee om software te ontwikkelen, waarbij mensen zelf hun debiteuren gingen beheren en support beschikbaar was voor vragen en kwesties. Maar al snel bleek dat sommige bedrijven liever ons in de arm namen dan alleen het systeem. Ze zijn blij met inzicht en overzicht in hun debiteuren, maar laten ons liever de communicatie en coördinatie doen. Dus zo kwam het dat Serge en de developer al snel gezelschap kregen van collega’s. Developers, maar ook debiteurenbeheerders die zorgen voor de klanten van onze klanten. Jarenlange ervaring met mensen en betalen, doortastende luisterende oren, deskundige ontwikkelaars en Serges ideeën en droge nuchterheid komen zo samen in één succesformule: Debitan.

Op naar het volgende jubileum, maar dan met proosten in real life!