Home | Ben jij voorbereid op de vakantieperiode?

Ben jij voorbereid op de vakantieperiode?

Het is bijna eind mei en dat betekent één ding, het is namelijk bijna tijd om het vakantiegeld uit te betalen aan je werknemers. Hier komen wat regels bij kijken, want het te laat betalen of onderbetalen van het vakantiegeld kan tot boetes en vervelende arbeidsconflicten leiden. Daarom is het belangrijk om altijd op tijd te betalen.

De belangrijkste regels over vakantiegeld

  • Het is minimaal 8% van het totale bruto jaarsalaris
  • Het bruto jaarsalaris wordt berekend van 1 juni t/m 31 mei
  • Je betaalt het vakantiegeld in mei uit, tenzij je dit schriftelijk anders afspreekt met je werknemer

Hoe zorg je ervoor dat je het vakantiegeld op tijd uitbetaalt?

Er zijn twee goed manieren om ervoor te zorgen dat je aan je betaalverplichting voldoet:

  1. Maandelijks een bedrag reserveren

Om ervoor te zorgen dat je in mei niet in de problemen komt, kun je er als ondernemer voor kiezen om het vakantiegeld iedere maand per werknemer apart te zetten. Op deze manier weet je zeker dat je in mei al je werknemers vakantiegeld kunt uitbetalen.

  1. Betaal het vakantiegeld iedere maand uit

Een andere optie is om het vakantiegeld iedere maand alvast uit te betalen. Hierbij is het wel van belang dat het volledige bedrag voor 1 juni is betaald. Betaal je niet op tijd, kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 50% van het verschuldigde loon.

Er bestaan ook uitzonderingen waardoor het wel geoorloofd is om het vakantiegeld achteraf te betalen. Hiervoor moet de werknemer akkoord gaan met een betalingsregeling en mag er geen CAO van toepassing zijn.

Altijd voldoende werkkapitaal

De uitbetaling van het vakantiegeld kan een grote uitgave zijn. Het kan zomaar zijn dat je kansen ziet om te investeren, die je niet kunt grijpen omdat je het vakantiegeld moet uitbetalen.

In deze situatie ervoor kunnen kiezen om een kortlopende financiering af te sluiten. Deze vraag je binnen enkele minuten aan en ontvang je binnen 24 uur op je rekening. Zo heb je genoeg werkkapitaal om het vakantiegeld uit te betalen, maar ook op ieder gewenst moment investeren in de groei van jouw onderneming.

Ontdek hoe Factuur Financiering werkt